O punte de legătură între Italia și România

Defibrilatorul automat poate salva vieti


70.000 de romani mor anual din cauza unui stop cardiac. Pentru ca ambulanta ajunge foarte rar la timp, defibrilatoarele automate ar putea salva nenumarate vieti.

La nivel modial, stopul cardio-respirator omoara mai multe persoane decat accidentele de masina, canceruldiabetul sau orice alta afectiune de acest gen. 90% dintre cei afectati intra in fibrilatie ventriculara, ceea ce inseamna ca pot fi salvati daca se intervine imediat. Din pacate, asta se intampla foarte rar pentru ca nu este omeneste posibil ca ambulanta sa ajunga in timp util la bolnav. In caz de stop cardiac, fiecare secunda conteaza. 

 

Chiar si un copil poate folosi un defibrillator


Un defibrilator nu costa mai mult de 2000 de euro, insa poate salva o multime de vieti pentru ca poate fi folosit de oricine, indiferent de meserie. De fapt, spune Steve Jelfs, studiile au aratat ca si un copil de opt ani poate folosi in siguranta un defibrilator automat.

 Inca de la pornire, aparatul ofera instructiuni vocale clare celui care intervine: asezi electrozii pe pieptul pacientului si astepti. In acest timp, aparatul inregistreaza ritmul cardiac pentru a vedea daca este sau nu nevoie de defibrilare. Daca este nevoie, vocea te indruma cand sa apesi butonul declansator si cum sa continui resuscitarea cardio-pulmonara.

 Daca nu, esti anuntat ca bolnavul are un ritm cardiac normal, ceea ce inseamna, probabil ca este doar lesinat. Astfel nu exista riscul ca, din exces de zel, sa electrocutezi o persoana care nu e in pericol de moarte. 


Dupa spusele dr. Raed Arafat, urmeaza ca si in Romania sa vedem tot mai multe defibrilatoare in locurile publice. 

 

luate de la: http://www.sfatulmedicului.ro/

 

 


LE 4 MACRO AREE

ACQUISTA ORA

Prima Pagina

Vecchio Sito - Old Web Site